torsdag, juli 13, 2006

TV-licens, en smygskatt

RadioTjänst i Kiruna har beslutat sig för att de vill ha mer pengar genom att klassa fler personer som ägare av TV-mottagare. Nu räcker det att du har en dator med internet, sen är du fast. Och företag med flera hundra arbetsmaskiner kommer helt plötsligt att bli eventuella måltavlor för denna lagändring eftersom man kan stream:a från SVT24.

Sen blir det massa extra krångel med skatten eftersom de som har laptop via sitt jobb och som "saknar" tv-mottagare hemma. Helt plötsligt har man fått en förmån som måste beskattas (ni minns väl mobiltelefonerna).
Och som grädde på moset får du säkert betala licensen också, UTÖVER förmånsbeskattningen (för det är ju trots allt sverige vi pratar om, landet där man skattar sin lön minst två gånger).

Varför inte bara sluta stöka till det, vill dom ha pengar av alla hushållen i sverige så bör de omvandla licensen till vad det EGENTLIGEN är... Nämligen en skatt.

Dessutom skulle de komma tillrätta med den skaran som skiter i licensavgiften samt dra ner på onödiga kostnader för all personal som ränner omkring och frågar "Har ni TV?" och få svaret "Näe!" (medans TVn dånar ut "Allsång på Skansen" i 78 tums HDTV med Dolby Digital 5.1EX bakom personen som svarade i dörren).

Förvisso försvinner det arbetstillfällen men va fanken, det är ju inget nytt. Dessutom får man ju in pengar från den massiva skaran av TV-licensvägrare som skapas med den nya lagändringen.

Det enda positiva med en ändring från licens till skatt är att vi troligen skulle slippa momsen på "smygskatten", dock en ganska klen tröst.

Just ja, bonus poäng till Aftonblaskan som skrev en väldigt förvirrande artikel där endast ingressen på länken indikerade hur den nya lagändringen påverkar oss. Själva artikeln handlar om hur man skall ha TV-kort i datorn för att beröras, något som redan är aktuellt idag.

Inga kommentarer: