söndag, juli 05, 2009

Stön!

Då var det dags för nästa del i "hur man får sin Camaro att bli roligare" :-)

I dag skall vi byta dämpare på bilen. Något som kan låta förrädiskt lätt. Och det blir inte bättre av att man snabbt och lätt byter båda bakdämparna på under två timmar. Det är då man blir stursk och säger "äh, vi tar de andra två också, så är det gjort".

Ja just det... Skillnaden mellan främre dämpare och bakre är att de främre sitter ihop med fjädringen, dvs, dämparen har fjädern över sig. En en fjäder skall klara en 1/4 av bilens vikt + en eller annan ojämnhet i marken.

För att göra bytet så måste man dessutom komprimera ihop fjädern så att den avlastar dämparen varpå man kan byta ut den. Inget att ta med en klackspark eftersom vi pratar om en fjäder, som vid bytet dessutom är hårt komprimerad, som har en kraft på över 400kg!

Slutresultatet är i vartfall att det tar tre timmar... PER DÄMPARE! Ugh!

Låt mig säga såhär, jag har ingen lust eller ens planer på att göra om detta de närmaste fem åren. Tack och lov gjorde jag det inte själv (det hade ju varit något) utan jag hade hjälp av en kollega/polare som har gjort detta innan. Men trots det så tog det alltså 6 timmar totalt för framaxeln.

Nästa del i detta programmet är byte av krängningshämmare. Men nu har man definitivt lämnat "hobby meckaren som får ut en eller annan imaginär hästkraft med nytt luftfilter" bakom sig :-)

1 kommentar:

RobTheBob sa...

Imponerande Henric, men du får nog trimma den lite till innan du är ikapp mig :)