måndag, oktober 08, 2007

DVD, tjuveri och codecsFörsöker använda min HTPC som DVD spelare numera. Tröttnade så innerligt på dessa "FBI detta", "Fängelse detta", osv. De gick till och med så långt att de tvingar en att se en 30s lång infomercial.Det är rent ut av fördjävligt att man skall behöva hanteras som en tjuv när man ärligen har betalt för nöjet att stoppa en plastbit i en låda som sen roterar denna plastbit i ruggigt höga hastigheter. Allt för att få en bra bioupplevelse (för det är väl ingen som direkt tycker att SF lyckas med sin upplevelse?). De som verkligen vill bli bittra kan ju testa att köpa film från Scanbox, där man blir påtvingad svensk textning varesig man vill eller ej.

Nåväl, i jakten på den perfekta bilden så lär man sig kvickt att DVD är interlace (i 99.99% av alla fall) vilket leder till problem när man som jag har endast progressiva displayer. Den som nu undrar vad det är för grekiska jag snackar bör ta en tur via Wikipedia innan de fortsätter att läsa ;-)

Lugnt säger du, bara att smäcka på flaggan "Deinterlace" i din DVD dekoder (exempelvis PureVideo från nVidia). Japp, det tyckte jag med. Dock märkte jag aldrig av nån förbättring :-(

Lite mer grävande och det visade sig att valet av codec (den lilla snutt som omvandlar en avsevärd mängd 1:or och 0:or från MPEG2 till min skärm) utgörs av en kombination av slumpen och vilken sida av sängen som Steve Ballmer vaknade upp på. Kort sagt, du har ingen chans i världen att avgöra vem som skall presentera din film idag.

Man kan nämligen ha multipla codec:ar för samma typ av material. I mitt fall innebar det att jag hade 4-5 stycken som slogs om chansen att få visa vad de gick för. Efter lite undersökning så framgick det att det faktiskt inte var Stevo som bestämde det, utan lite gosiga flaggor i vår käre vän Registret.

Dessa kan man såklart inte redigera på något smidigt sätt i windows. Såvida inte regedit32.exe är din "grej".

Men var inte orolig, detta är mer än bara en rant, här ligger även en lösning :-) och lösningen heter DirectShow Filter Manager.

En smidig liten applikation som visar samtliga codecs och deras "Merit" (ett Microsoftianskt ord för prioritet). Ju högre merit, ju mer troligt är det att denna codec väljs när det finns flera för jobbet.

Nu åtnjuter jag rätt skaplig DVD bild från min HTPC och världen kan dra en suck av lättnad (veryold)

Inga kommentarer: