söndag, november 02, 2008

Ett sent förslag till halloween...

Om du känner för bli riktigt illa tillsmods utan att se en hollywood produktion, så rekommenderar jag skarpt [REC]. Ni har säkert redan hört talas om "Quarantine" filmen som hade premiär nyligen. Vad du kanske inte visste är att det är en hollywood remake av den spanska [REC].

Grunden till filmen är ganska enkel. Vi får följa ett TV team bestående av Angela (reporter) och Pablo (kameraman), vars uppdrag består i att följa olika yrkesmän när de jobbar. Avsnittet de spelar in för handlar om Barcelonas brandstation och de dedikerade brandmännen. Cirka 10 minuter in i filmen så får våra brandmän kvällens första utryckning. En hysterisk gammal kvinna som troligen har ramlat i sin lägenhet. Med andra ord, ett rutinuppdrag.

Men det visar sig ganska snart att detta är starten på helvete som ingen hade räknat med, däribland även tittaren.

Vad jag gillar är att man följer handlingen helt från Pablo's synvinkel (ie, via kameran). Det har förvisso gjorts förr, men här görs det på något vis som en mycket mer naturlig del i det hela. Även reaktionerna och valen som görs av människorna känns rimliga (och tidvis desperata). Till och med den mest lugne och modige person kommer inte undan denna film utan att bli illa berörd. Och då menar jag inte i form av blod eller inälvor (som förövrigt är ganska minimalt) utan på ett mer obehagligt sätt.

Man kan undra varför det behövdes en amerikansk tolkning av denna film. För spanska eller ej, den går verkligen inte av för hackor.

Rekommenderas!

Inga kommentarer: