onsdag, april 21, 2010

Hur man gör backup - Ze lazy way :)

Som vi alla vet så råkar man för eller senare ut för att ens hårddisk krashar eller att ett virus slår till. Man kan även ha oturen att trycka fel knapp. Vad jag vill komma till är att man för eller senare råkar "bli av med" data.

Det är oftast i detta sammanhang som man muttrar bittert att man borde ha haft en backup och att man nu skall fixa detta för att undvika samma situation igen.

Kruxet är bara att en dag senare så har du kommit igång igen, räddat vad du kan och så sakta börjat knuffa det där åbäket med backup på en någotsånär obestämd framtid.

Sitt inte där och vicka på huvudet, du vet att du har varit där, och tro det eller ej, men du kommer hamna där igen.

...

Vad du säkert också har räknat ut är att jag själv åkte på den nitlotten. Och liksom dig så började jag med fina planer om backup, med mer... Dock så knuffades det allt mer på framtiden. Men i denna veckan (ca 5 månader sen sista krashen där jag förlorade allt för många bilder) så tog jag tag i det.

För att jag ens skall palla med det hela så var jag tvungen att fixa en lösning som gör att jag, i princip, kan strunta i det. Som Apple's timemachine fast i något enklare utförande.

Lösning heter rsync och med ett litet skript så övervakas nu min arbetsstation för förändringar och dessa förs över till min server per automatik. Inte riktigt en backup då det egentligen är en spegling av utvalda delar av min dator, men det räcker gott och väl för ändamålet.

För de som känner att detta skulle passa dom som en handske så finns skriptet att ladda ner här

Slit det med hälsan, och som vanligt, inga garantier eller support utlovad. Ville mest dela med mig till alla andra som också känner sig lata när det kommer till backup :-)

Inga kommentarer: